Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εύκολοι λουκουμάδες με γιαούρτι αντί μαγιά


Υλικά

1 κεσεδάκι γιαούρτι κανονικό (όχι 0%)
1/2 ποτηράκι του κρασιού (μικρό) λάδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά ολόκληρα με το ασπράδι τους
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

άσπρο λάδι για το τηγάνισμα
 Για το πασπάλισμα
καρύδια τριμμένα και κανέλα για το πασπάλισμα

Πως τους φτιάχνουμε; Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί  και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα μας για περίπου μισή ώρα  σκεπασμένο με μεμβράνη .
Σε ένα βαθύ τηγάνι  η μία κατσαρόλα μικρή βάζουμε το λάδι μας για να κάψει. Όταν το λάδι είναι έτοιμο με ένα μικρό κουταλάκι  ρίχνουμε λίγο λίγο από το μείγμα μας και τηγανίζουμε τα λουκουμαδάκια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βγάζουμε τους λουκουμάδες από το τηγάνι σε μία πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και τους αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Μετά τους τοποθετούμε σε ένα άλλο πιάτο ρίχνουμε από πάνω τριμμένο καρύδι , κανέλλα ,μέλι  ή εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε νουτέλα και τριμμένη καρύδα.
Τα παιδιά ξετρελαίνονται με την δεύτερη εκδοχή σερβιρίσματος.
Εάν σας περισσέψει μείγμα μπορείτε να το φυλάξετε σκεπασμένο στο ψυγείο και να τηγανίσετε  και την επόμενη μέρα.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΡΕΣΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ




Υλικά: 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια
            1 σκελίδα σκόρδο
            1 λεμόνι
            αλάτι
            κύμινο

Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια μας και τα κόβουμε στα τέσσερα.Σέ ένα αντικολήτικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην φωτιά για να ζεσταθεί το λάδι.Μόλις είναι έτοιμο το λάδι μας ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και με μία κουτάλα τα ανακατεύουμε συνέχεια για να σωταριστούν καλά.Οταν είναι περίπου έτοιμα ρίχνουμε μέσα το σκόρδο μας χιλοκομμένο αλάτι  και κύμινο.Στο τέλος και αφού σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι μας και τα ανακατεύουμε καλά.Το αλάτι και το κύμινο το ρίχνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο μαιντανό.Είναι πολύ νότιμα και αρέσουν πολύ.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΠΊΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΆ






Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτα
8 αυγά
2 φλυτζ. τσαγιού τραχανά
1/2 κιλού φέτα
αλάτι πιπέρι και βούτυρο για να αλείψουμε τα φύλλα κρούστας

Σε μία βαθιά λεκανίτσα σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε σαν να κάναμε ομελέτα . Ρίχνουμε μετά την φέτα μας αφού την έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι ,προσθέτουμε τον τραχανά .το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.Βάζουμε κατά μήκος του φύλου  λίγο από το μείγμα μας και τυλίγουμε σε ρολό.Τοποθετούμε το ρολό μας σε ένα καλά βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλα μας. Όταν το ταψί μας γεμίσει τότε αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας μας με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει περίπου για 1 ώρα.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ


500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ελαιόλαδο
250-300 γραμ. πράσινες  και μαυρες ελιές  χωρίς κουκούτσι κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε στο μίξερ τον χυμό πορτοκαλιού και το λάδι  και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτποντας λίγο λίγο το αλέυρι μας μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη  μαλακιά και αφράτη.
Σε ένα άλλο μπόλ ανακατέυουμε τις ελιές μας με το κρεμμύδι , την ρίγανη  και το πιπεράκι .
Πέρνουμε από την ζύμη κομματάκι σε μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγουμε σε στρογγυλά δισκάκια  βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από την γέμισή μας και το κλείνουμε σαν τυροπιτάκι.
Τα  ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.