Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Παραδοσιακά Μελομακάρονα Φοινίκια

Υλικά
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 φλιτζανι βούτυρο
1/2 φλιτζάνι αλεσίφα (σταχτόνερο)
2 κουτ γλυκού μπεικιν πάουντερ
2 πορτοκάλια ( τον χυμό και το ξύσμα)
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Καρύδια
Κανέλλα

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 φέτα λεμόνι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο, ώσπου να λιώσει προσοχή όχι να κάψει.
Όταν κρυώσει  το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την ζάχαρη.
Δουλεύουμε το μείγμα στο μίξερ καλά μέχρι να ασπρίσει.
Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνοντας αλεύρι,οσο σηκώσει,  περίπου ένα κιλό μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και πολύ εύπλαστη.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκι από την ζύμη , στο μέγεθος ενός καρυδιού, το ανοίγουμε απαλά στην παλάμη μας , βάζουμε στο κέντρο μισό καρύδι  και το κλείνουμε δίνοντας του στενόμακρο σχήμα.
Το τοποθετούμε ,με το διπλωμένο μέρος  προς τα κάτω , σε ταψάκι με λαδόκολλα λίγο αραιά γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 175 βαθμούς  για περίπου 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει 2-3 φορές και χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο.
Βάζουμε στο σιρόπι λίγα λίγα τα μελομακάρονα μας , τα αφήνουμε λίγο και με μία τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
Πασπαλίζουμε με χοντροαλεσμένο καρύδι και ελάχιστη  κανέλα.

Σημ. Αν θέλουμε να κάνουμε σχεδιάκι στην επιφάνεια του μελομακάρονου πριν τα τοποθετήσουμε στο ταψί , πατάμε την επιφάνεια στον ξύστρο  του τυριού και παίρνει ένα ωραίο ανάγλυφο σχήμα..

Πως κάνουμε Αλεσίφα.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα  2 ποτήρια νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές στάχτη , κοσκινισμένη χωρίς καθόλου καρβουνάκια.
Βράζουμε για λίγο το νερό  και αφήνουμε να  κατασταλάξει.
Πριν την χρησιμοποιήσουμε την περνάμε από τουλουπάνι ( υφασμάτινη πετσέτα)


Δεν υπάρχουν σχόλια: