Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Εύκολα τσουρεκάκια


Υλικά:

1 βούτυρο γάλακτος
1 κουτί γάλα εβαπορέ
4 φακελάκια μαγιά
500 γρ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Βανίλια για το άρωμα
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
Μισό κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Αρχικά σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο να λιώσει αλλά προσέξτε όχι να κάψει.
Αφού σβήσω την φωτιά ρίχνω το γάλα και ανακατεύω. Έτσι πέφτει και η θερμοκρασία του λιωμένου βουτύρου. Προσθέτω τα αυγά και δύο κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη και το αλάτι.


Ανακατεύω με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτω 2-3 βανίλιες ή ένα κουταλάκι αν χρησιμοποιώ υγρή. Ανακατεύω και πάλι και τέλος προσθέτω την μαγιά.



Σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω να ενεργοποιηθεί ή μαγιά. Θέλει περίπου μισή ώρα, το καταλαβαίνω από τις φούσκες που θα δημιουργηθούν.


Στον κάδο του μίξερ έχω ρίξει κοσκινισμένο το αλεύρι μου και το έχω ανακατέψει με την υπόλοιπη ζάχαρη. Όταν το μείγμα της μαγιάς είναι έτοιμο το προσθέτω στο αλεύρι και το ζυμώνω.
Προσοχή δεν θέλει πολύ ζύμωμα το τσουρέκι μας. Η ζύμη μας θα κολλάει λίγο, αλλά έτσι πρέπει να είναι.


Την αφήνω σκεπασμένη στο μίξερ μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θέλει περίπου 1- 1,5 ώρα, ανάλογα πόσο ζεστό είναι το σημείο που έχουμε το ζυμάρι μας. Για να φουσκώσει πιο γρήγορα, βάζουμε σκεύος με το ζυμάρι μέσα σε ένα άλλο δοχείο με ζεστό νερό (μπεν μαρί).



Όταν φουσκώσει το ζυμώνουμε ξανά ελάχιστα, ίσα που να κάτσει το ζυμάρι μας. Το αφήνω άλλη μισή ώρα ώρα. Έπειτα, το πλάθω σε μικρά τσουρεκάκια.


Τα αλείφω με ένα αυγό ανακατεμένο με λίγο γάλα τα αφήνω να φουσκώσουν και τα ψήνω στους 160 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά μέχρι να πάρουν το χρώμα της φωτογραφίας.

Ελπίζω να σας αρέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: