Υλικά:
3 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη &
2/3 της κούπας ζάχαρη
3 φακελάκια ξερή μαγιά
1/4 της κούπας χλιαρό γάλα
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
10 κούπες αλεύρι (είναι λίγο λιγότερο από 2 κιλά)
1/2 της κούπας βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση:
1) Σέ ένα μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την μία κουταλιά ζάχαρη και τις τρεις μαίες και το σκεπάζουμε με ζελατίνα.
Το αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες.
2)Ανακατεύουμε καλά το γάλα ,τα αυγά, το αλάτι και τα προσθέτουμε στην μαγιά.
3)Ανακατεύουμε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το μισό βούτυρο .
4) Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει ομοιόμορφο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
5) Ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ξαναζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο.( 2-3 λεπτά)
6)Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να ανέβει .
7) Πλάθουμε τα ψωμάκια μας στο μέγεθος που θέλουμε , μικρά ή μεγάλα , τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό αραιωμένο με λίγο εβαπορέ ( αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο ή σησάμι ) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου