Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Σπιτικά ντόνατς



Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
Ένα αυγό
Μία πρέζα αλάτι
2 φακελάκια μαγιά
3-4 κούπες αλεύρι
1 κουταλάκι  άρωμα βανίλιας
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για το πασπάλισμα:

2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το γάλα, το αλάτι και την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το αυγό και το άρωμα της βανίλιας.
Προσθέτουμε την μαγιά ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος.
Είναι έτοιμη μόλις φουσκώσει και βγάλει φούσκες.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το άρωμα βανίλιας το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά γιατί δεν θέλει πολύ.
Το ζυμάρι μας θα είναι ελαστικό και μαλακό.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε το ζυμαράκι μας μέσα.
Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Θέλει περίπου μία ώρα.
Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι, το κόβουμε σε ίσα μπαλάκια. Βγαίνουν περίπου 15-16. Τα πλάθουμε όπως μας αρέσει.


Μπορούμε να ανοίξουμε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού και στην συνέχεια να τα κόψουμε σε διάφορα σχέδια με κουπ πατ.
Τα αφήνουμε σε αλευρωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και μόλις είναι έτοιμο, τηγανίζουμε τα ντονατς γυρίζοντας τα με την βοήθεια μιας κουτάλας για τηγανιστούν αμφιπλεύρως και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένια χρώμα.


Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και ότι κρυώσουν τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ με κανέλα ζάχαρη και τα γυρίσουμε να πάει παντού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: