Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Μελεκούνι


Υλικά:
1 κιλό μέλι
1 κιλό σησάμι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
Φλούδα πό ένα πορτοκάλι κομμένη σε μικρά κυβάκια
200 γρ αμυγδαλόψιχα.
1 κουτάλια της σούπας κανέλα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πάντα το σησάμι μας και το πλένουμε σε ψιλό κόσκινο.
Αυτό το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.
Βάζουμε ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο στο τραπέζι μας και πάνω σε αυτό απλώνουμε το πλυμένο σησάμι για να στεγνώσει.
Την άλλη μέρα  καβουρδίζουμε το σησάμι μαζί με το αμύγδαλο  σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα ανακατεύοντας πάντα με μία ξύλινη κουτάλα.
Όταν το σησάμι πάρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα είναι έτοιμο. Μόλις κρυώσει παίρνουμε τα 250γρ από  το καβουρδισμένο σησάμι (χωρίς αμύγδαλα) ,δηλαδή το 1/4 και το αλέθουμε στο μπλέντερ ή το κοπανάμε στο γουδί.
Ξαναρίχνουμε το κοπανισμένο σησάμι στην κατσαρόλα μας με το ακοπάνιστο , ρίχνουμε και την κανέλα  και το πορτοκάλι  και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας σε μία άλλη κατσαρόλα βάζοντας το μέλι και την ζάχαρη στην φωτιά .
Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο κάνουμε το κόλπο με το νεράκι.Βάζουμε δηλαδή σε ένα βαθύ πιάτο  νερό από την βρύση και με ένα κουταλάκι ρίχνουμε σε αυτό λίγο από το μελένιο σιρόπι μας.Αν κάνει κόμπο μέσα στο νερό είναι έτοιμο. ( θέλει περίπου 7-10 λεπτά)
Στην συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι στο σησάμι και ανακατεύουμε συνέχεια με την κουτάλα μας.
Πρέπει να έχουμε μία μαρμάρινη επιφάνεια ή μία  ανοξείδωτη για να πλάσουμε τα παστέλια μας , οι παλιές νοικοκυρές είχαν ένα πολύ μεγάλο και ρηχό ταψί για αυτή την δουλειά , το λεγόμενο σινί.
Βρέχουμε λοιπόν το μάρμαρό μας ή το σινί άν έχουμε  με λίγο νερό και ανθόνερο , αν έχουμε, και ρίχνουμε πάνω το μείγμα.
Με βρεγμένα χέρια στρώνουμε καλά την επιφάνεια του .
Στην συνέχεια βρέχουμε τον πλάστη μας , αν έχουμε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ματσόξυλο ( μία πολύ λεπτή βέργα  που χρησιμοποιούμε και για το άνοιγμα του χωριάτικου φύλου) και ισιώνουμε το μείγμα μας δίνοντας του πάχος περίπου 1 εκατοστό.
Όταν μισοκρυώσει  κόβουμε το μελεκούνι μας σε ρόμβους και το τυλίγουμε σε χαρτάκια σελοφάν.
Το καλό μελεκούνι δεν πρέπει να είναι σκληρό .






Δεν υπάρχουν σχόλια: