Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ

                                                





ΥΛΙΚΑ ½ κιλού Σταρένιο Αλεύρι

½ κιλού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

Περίπου 2 φλυτζάνια νερό

1 πακέτο βούτυρο γάλακτος





Βάζουμε το αλεύρι  το λάδι και το αλάτι σε μία λεκάνη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να κάνουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε για λίγο (περίπου 20 λεπτά )για να ξεκουραστεί .Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το βούτυρο γάλακτος για να μπορούμε να το αλείφουμε με ένα πινέλο.

Μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα μέρη .Ανοίγουμε το κάθε ένα από τα ζυμαράκια μας σε στρογγυλό και πολύ λεπτό φύλο δουλεύοντας το με μία πολύ λεπτή βέργα (μοιάζει με τον πλάστη μας αλλά είναι πολύ λεπτό «ματσόξυλο» όπως το λέμε) . Το μυστικό είναι να γίνει το φύλο μας πολύ λεπτό. Αν σε κάποια σημεία ανοίξει τρυπούλα μην σας πειράξει.

Απλώνουμε με το πινέλο μας αρκετό από το βούτυρο σε όλο το φύλο μας και το το χωρίζουμε σε 6 κομμάτια  ξεκινώντας από το κέντρο προς την άκρη όπως θα κόβαμε μία πίτσα.

Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω και τα βάζουμε στην άκρη. Όταν τελειώσουμε με όλα τα ζυμαράκια μας αρχίσουμε να πλάθουμε πάλι ένα ένα τα βουτυρωμένα μας κομμάτια δημιουργώντας λεπτές στρογγυλές πιτούλες .Τηγανίζουμε με ελάχιστο λαδάκι  μέχρι να ροδίσει η κάθε πλευρά και βάζουμε το κατιμέρι μας σε ένα πιάτο .Πασπαλίζουμε μ λίγη κανέλα και ζάχαρη ή με μέλι και κανέλα .


3 σχόλια:

kikop80 είπε...

Γιαμ!
Σαν τηγανίτες, αλλά με πιο μεράκι!
Καλημέρα!
:-)

Maria B. είπε...

To ιδιο σκέφτηκα και εγώ οπως ο/η kikop80, σαν τηγανίτες αλλά στο πιο κυριλέ τους !!!

πρέπει να είναι υπέροχες ακόμα και με φέτα !!!!

μήπως ξέρεις σε ποια περιοχή τα συνηθίζουν ???

καλό σ/κ και καλή ξεκούραση!!

XRYSOULA είπε...

Σας καλωσορίζω στο μπλογκ κα ελπίζω να τα λέμε συχνά.Είναι παραδοσιακή συνταγή της Ρόδου. Εγώ την έμαθα από την γιαγιά μου