Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

ΤΡΑΚΟΥΝΙΑ ή ΤΑΚΚΆΚΙΑ




ΥΛΙΚΑ ½ κιλού Σταρένιο Αλεύρι

½ κιλού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις     Αν δεν εχετε σταρένιο μπορείτε να βάλετε 1 κιλό για ολες τις                                                                 χρήσεις
1/2 κουταλάκι μπεικιν παόυντερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 φλιτζάνι  καλό ελαιόλαδο

Περίπου 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό νερό



Για την γέμιση

1 κιλό καρυδόψιχα

3 κουταλιές σησάμι

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1 μοσχοκάρυδο τριμμένο

3 κουταλιές ζάχαρη

Για το άλειμμα ένα βούτυρο γάλακτος λιωμένο.

Για το σιρόπι

1 κιλό μέλι

1 και 1/2 φλιτζάνι νερό

τον χυμό από μισό λεμόνι




Βάζουμε το αλεύρι το μπεικιν  το λάδι και το αλάτι σε μία λεκάνη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να κάνουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε για λίγο (περίπου 20 λεπτά )για να ξεκουραστεί

 Όταν ανοίξουμε το φύλο μας πολύ λεπτό πάντα το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του με ένα ένα μείγμα που έχουμε φτιάξει  από τα υλικά για την γέμιση .
Το τυλίγουμε ρολό και κόβουμε σε κομματάκια όπως θα κόβαμε τον μπακλαβά μας.

Τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσουν

Φτιάχνουμε μέχρι να ψηθούν τα τακάκια, το σιρόπι  για να είναι χλιαρό όταν θα  τα ρίξουμε μέσα  ζεστά μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.
Τα αφήνουμε για ένα δύο λεπτά και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα.
Τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι και σησάμι.

( Οι παλιότερες το γλυκό αυτό τη τηγάνιζαν σε μπόλικο καυτό λάδι και μετά ακολουθούσαν το σιρόπιασμα με τον ίδιο τρόπο. Στο φούρνο γίνονται πιό ελαφριά αλλά το ίδιο πεντανόστιμα).


 Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια από το γλυκό μας.Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά και με΄τα τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα πασπαλίζοντάς τα με σηισάμι και λίγο τριμμένο καρύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: