Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΓΑΝΑ (εύκολη και σπιτική)
ΥΛΙΚΆ
1,5 Πακέτο αλεύρι Αλατίνη (μπλε)
2 φάκελα  ξερή μαγιά
2 φλυτζάνια καυτό νερό
1 φλυτζάνια ζεστό νερό (όχι καυτό)
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 κουταλάκι μέλι
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
Άσπρο σισάμι
Λίγο μαυροσίσαμο προαιρετικάΣε ένα δοχείο (εγώ χρησιμοποίησα ένα βάζο μελιού) βάζουμε τα δύο φλιτζάνια καυτό νερό και ρίχνουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και το αφήνουμε.
Σε ένα βαθύ μπωλ  ρίχνουμε το ένα φλιτζάνι ζεστό νερό,διαλύουμε την μαγιά με λίγο από αλεύρι μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός. το σκεπάζουμε και το τοποθετούμε μέσα σέ ένα άλλο πιό μεγάλο δοχείο το οποίο έχει ζεστό νερό, για να το βοηθήσουμε να ανέβει και να διπλασιαστεί σέ όγκο και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Όταν η μαγιά είναι έτοιμη τότε προσθέτουμε σε αυτήν το νερό που είχαμε τον γλυκάνισο,την ζάχαρη και τα 2/3 από το ελαιόλαδο μας.Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα απαλά και στην συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και όλο το αλάτι, ζυμώνοντας με τα χέρια μας μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται το ζυμαράκι μας. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο,συνεχίζουμε το ζύμωμα και ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μας ελαστική.

Σκεπάζουμε το ζυμαράκι μας με ελαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου μισή με μία ώρα .
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, χωρίζουμε κομμάτια και πλάθουμε τις λαγάνες μας ανάλογα το μέγεθος που επιθυμούμε.Το πάχος τους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 εκατοστό.Δημιουργούμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και τις αλείφουμε με λίγο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι μέλι, για να γίνουν κριτσινωτές.Πασπαλίζουμε με σησάμι όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο μαυροσίσαμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και ψήνουμε τις λαγάνες μέχρι να ροδίσουν περίπου 30 - 35 λεπτά.