Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

ΕΥΚΟΛΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ


ΥΛΙΚΑ
2 Πακέτα Αλεύρι(μπλε συσκευασία)
4 Φακελάκια ξηρή μαγιά
2 Φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 Φλιτζάνι ζστό γάλα εβαπορέ
2 Φλιτζάνια ζεστό νερό
2 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 Κουταλάκια του γλυκού αλάτι
(Γίνονται περίπου 48 ψωμάκια.
Μπορείτε να κάνετε την μισή δόση)

Σε ένα πλαστικό σκεύος ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό (όχι καυτό) νερό και διαλύουμε την μαγιά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα σιλικόνης.Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός χυλός.Σκεπάζουμε το σκεύος μας με μεμβράνη.Σε ένα μεγαλύτερο σκεύος ρίχνουμε ζεστό νερό και τοποθετούμε μέσα σε αυτό το σκεύος με τον χυλό μας.Αυτό θα βοηθήσει το μείγμα μας να φουσκώσει  και να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.



Όταν το μείγμα με την μαγιά είναι έτοιμο (φουσκωμένο ) τότε μέσα σε αυτό προσθέτουμε το γάλα,την ζάχαρη,το ένα φλιτζάνι ζεστό νερό  και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το μισό αλεύρι , όλο το αλάτι μας και αρχίζουμε το ζύμωμα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας διαδοχικά το αλεύρι και το υπόλοιπο νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας ελαστική κι εύπλαστη.

Σκεπάζουμε και πάλι το σκεύος με το ζυμάρι μας βάζοντας μεμβράνη και το τοποθετούμε και πάλι μέσα σε ένα πιό μεγάλο σκεύος όπου έχουμε ζεστό νερό  ( όπως κάναμε για την μαγιά) και το αφήνουμε να φουσκώσει.Χρειάζεται από μία έως δύο ώρες ανάλογα την θερμοκρασία του δωματίου που δουλεύουμε.

Όταν το ζυμάρι μας διπλασιαστεί σε όγκο τότε πλάθουμε τα ψωμάκια μας και τα τοποθετούμε λίγο αραιά  σε ένα ταψάκι  όπου έχουμε στρώσει λαδόκολα τα αφήνουμε περίπου μισή με μία ώρα να φουσκώσουν και τα ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο  για περίπου 25-30 λεπτά  στους 170 βαθμούς . Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα από το χρώμα που θα πάρουν.Ανάλογα το μέγεθος που θα τα πλάσετε είναι και ο χρόνος ψησίματος.

Αν αποφασίσετε να ζυμώσετε στο μίξερ τότε βάζετε πρώτα όλα τα υγρά και την ζάχαρη μέσα στο μείγμα της μαγιάς και μετά όλο μαζί το αλεύρι και το νερό με το αλάτι.Αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέστε απλώς ακόμη λίγο ζεστό νεράκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: