Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ "ΛΑΜΠΡΙΩΤΗΣ"




Υλικά
Το θώρακα  από ένα κατσικάκι
5 φλιτζάνια ρύζι σπυρωτό
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 συκωταριά
3-4 ώριμες ντομάτες  ξυσμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
1 ½ φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι κουκουνάρι
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 ξύλο κανέλα
την φλούδα από ένα πορτοκάλι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
5 φλιτζάνια νερό
1-2 λεμόνια και λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα πλα΄τυ και βαθύ σκεύος βάζουμε το ελαιόλαδο μας να ζεσταθεί και ρίχνουμε την συκωταριά μας ,την οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια , να σωταριστεί  ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα.Μόλις τσιγαριστεί ελαφρά το συκώτι μας ρίχνουμε και το κρεμμύδι μας στην κατσαρόλα να ροδίσει και αυτό.Οταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το κρασάκι μας και αφήνουμε λίγο να βράσει.Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα μας και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες,κουκουνάρι.αλάτι πιπέρι κύμινο)εκτός από την κανέλα και το πορτοκάλι ,και τέλος το νερό και ρύζι μας.Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά.Το κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε το πορτοκάλι μας και το ξύλο την κανέλα.
Αλατοπιπερώνουμε το κουφάρι μας μέσα και έξω και  το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε.
Το βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε αρκετό νερό στο ταψί μας ,λίγο λάδι,το χυμό από ένα δύο λεμόνια και λίγη ρίγανη .Το σκεπάζουμε καλά καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε όλη νύχτα στο ξυλόφουρνο  και  το τρώμε την άλλη μέρα. Φυσικά μπορούμε να το ψήσουμε και στον ηλεκτρικό μας φούρνο.



8 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Φαντάζομαι την νοστιμιά του άμα ψηθεί σε ξυλόφουρνο!
Υπέροχο το φαγάκι σου και μια όμορφη λύση για όσους δεν θα σουβλίσουν αρνί!
Καλό μεσημέρι!!

Chris είπε...

εμείς το λέμε Λαμπριάτη , το φτιάχνει κάθε χρόνο η γιαγία μου που είναι από την Άνδρο, είναι απλά υπέροχο!

Maria B. είπε...

λουπον εγώ Χρυσούλα άκουσα πρώτη φορά για αυτό το φαγητό προχθές απο την φίλη μου την Vasia B. Είναι και εκεινής η μαμά της απο την Ανδρο και φαντάζομαι ότι θα είναι παρόμοια η συνταγή της. Μάλιστα της είπα να την βάλει και στο μπλοκ μας γιατί δεν πρέπει να χανονται οι παραδόσεις του τόπου μας!! μπράβο για την ανάρτηση και εύχομαι σε οσους το φτιάξουν να το απολαύσουν και να πίνουν και ένα κρασάκι στην υγεία σου !!!

καλό απόγευμα και πολλά φιλάκια

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

δε του λείπει τίποτε, μέσα στα αρώματα

Verónica Marsá είπε...

Όμορφη μυροδιά...

ΟΥμμμμμ!
Καλή σου μέρα, φιλενάδα και πολύ αγάπη! ΜΟΥΑΚΣ.

manousina είπε...

Μύρισε Πάσχα!!!!

Δημήτρης είπε...

Πω ..πω..και μου άρχισε δίαιτα η Αχτίδα...χόρτα με άφησε να φάω ο έρμος σήμερα...πεθαίνω για αρνί βρε κορίτσι μου.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Συνεπης πάντα αφου λυθηκε το θεμα με το ιστολογιο μου περασα να αφησω ευχες για το ξεκινημα μιας νεας και καλης εβδομάδας.Να εισαι καλά.Σου εχω στειλει αιτημα στο facebook