Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΛΠ


Χθές έκανα τα πρώτα δοκιμαστικά τσουρέκια.Ετσι κάνω εγώ πρώτα κάνω μία μικρή δόση για δοκίμή και για να θυμηθώ την διαδικασία και αργότερα κάνω τα πολλά για τό Πάσχα.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 πακέτο βούτυρο γάλακτος
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 φακελακι γλυκάνισο
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι μαστίχα
2 φακελάκια μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού ασπρισμένα και χοντροαλεσμένα αμύγδαλα
1 αυγό για το άλειμα
και πολύ μα πολύ υπομονή

Ρίχνουμε τη μαγιά μισό ποτήρι χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι σε μία λεκάνη και
ακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι για να διαλυθούν όλα τα συστατικά και αφήνουμε το μίγμα , για καμιά ώρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να ανέβει.
Σε ένα γουδί κτυπάμε την μαστίχα το μαχλέπι μέχρι να γίνεουν σκόνη και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα.Σένα κατασαρολάκι έχουμε βράσει τον γλυκάνισο και παίρνουμε ένα φλυτζάνι από το νερό που το βράσαμε.
Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε το βούτυρο λιωμένο όχι όμως να καίει, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το νερό από τον βρασμένο γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε με τα χέρια όλα τα υλικά και τέλος προσθέτουμε και το μίγμα της μαγιάς μας και ξεκινάμε να ζυμώνουμε πάλι με τα χέρια , μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακιά, αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια σας.
Εάν χρειατεί προσθέστε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώστε.
Θα πρέπει στο τέλος να σκεπάσουμε το σκεύος που έχει την ζύμη με διαφανή μεμβράνη και από πάνω να την σκεπάσουμε και με κουβέρτα ή χοντρή πετσέτα του μπάνιου και να την αφήσουμε σ' ένα ζεστό σημείο να ανέβει.
Μετά από τρείς ή τέσσερις ώρες ανάλογα το πόσο ζεστός είναι ό χώρος η ζύμη μας πρέπει να έχει διπλασιαστεί σε όγκο.Τότε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά .
Μπορείτε να μην βάλετε αμύγδαλα και ότα ψήθούν να τα καλύψετε με γλάσο άσπρη ή μαύρης σοκολάτας ή ακόμη μπορείτε να τα γεμίσετε με νουτέλα.
Μπορείτε ακόμη να κάνετε ατομικά μικρά τσουρεκάκια για το κολατσιό των παιδιών .

Καλή επιτυχίααααααα!!!

7 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Θα κάνεις κι άλλα το Πάσχα??
Χαρά στο κουράγιο σου!!
Η αλήθεια είναι πως τα σπιτικά τσουρεκάκια είναι το κάτι άλλο:))

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

σε ποιον δεν αρεσουν τα τσουρέκια,
θα πάρουμε από μια φέτα για τον καφέ μας, να δουμε αν έγιναν καλά

mia maria είπε...

Συγχαρητήρια! Το σπιτικό πάντα είναι καλύτερο! Οσες φορές έχω φτιάξει τσουρέκια, κάτι τους λείπει!
Ισως να δοκιμάσω τα γεμιστά!

Μάτα είπε...

Πεθαίνω για τσουρέκια!!!!

Καλή σου εβδομάδα

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Δεν τα πάω καλά με ότι έχει μαγιά..ευτυχώς όμως έχω καλές φίλες γύρω μου , εγώ τους κάνω αυγα κι εκείνες ..τσουρέκια!!!

Zacharitsa είπε...

Καλή Ανάσταση ΚΑΙ στις καρδιές μας :)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.