Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΨΩΜΑΚΙ





Υλικά:

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • νερό χλιαρό όσο χρειαστεί για την ζύμη μας
  • Σησάμι και γάλα για το άλειμμα

Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά μας με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε το σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη για περίπου 40-50 λεπτά (ανάλογα την θερμοκρασία του δωματίου μας) για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν ο χυλός αρχίσει να κάνει φουσκάλες είναι έτοιμος. Στο μπολ του μίξερ μας ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μας κοσκινισμένο.το αλάτι μας,το λάδι, το μέλι μας και τέλος τον χυλό μας με την μαγιά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνοντας παράλληλα το χλιαρό νεράκι μας σιγά σιγά μέχρι να κάνουμε μία ελαστική ζύμη. Προσοχή το ψωμί θέλει υπομονή και καλό ζύμωμα. Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο σταματάμε το μίξερ και το αφήνουμε σκεπασμένο για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί.Στην συνέχεια το ζυμώνουμε λίγο με το χέρι να ξεφουσκώσει και πλάθουμε στρογγυλά καρβελάκια .Επίσης μπορούμε να κάνουμε και ατομικά γεμιστά ψωμάκια με φέτα, ελιές και κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα με λαδάκι και ρίγανη  ή ότι άλλο μας αρέσει.Μπορούμε ακόμη να τα κάνουμε και ατομικά κουλουράκια πασπαλισμένα με σησάμι που αρέσουν πολύ στα παιδιά και είναι και ένα καλό μικρογεύμα (σνακ) για το σχολείο τους.Τα ψωμάκια μας τα αλείφουμε με γάλα και τα πασπαλίζουμε με σησάμι, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C βαθμούς αερόθερμο για τόσο χρόνο όσο να ροδίσουν αρκετά (ανάλογα το μέγεθος τους).

3 σχόλια:

Ελευθερία είπε...

καλη χρονια και καλα μαγειρεματα
τελεια τα ψωμακια σου!!!!
οσο για τα ατομικα που λες καθενα με τη γευση του.... ειναι τα αγαπημενα μας!!!!!

cook είπε...

kale!!σκετο σκανδαλο!!καλη μυρωδατη χρονια!

Ειρήνη είπε...

ειναι λαχταριστα!πέρνα από το blog μου σε περιμένει ενα βραβείο!