Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μπακλαβάς ταψιού



Υλικά:
1,5 πακέτο φύλλο Βυρηττού
500 γρ φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα στο μούλτι
100 γρ καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
Μισό φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
220 γρ βούτυρο αγελάδος
100 γρ βούτυρο πρόβειο

για το σιρόπι: 
3 1/2 φλ. (700 gr) ζάχαρη κρυσταλλική
3 φλ. (650 gr) νερό
1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:
Αναμείξτε τα φιστίκια με τα καρύδια. Ρίξτε τη ζάχαρη, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά, και ανακατέψτε.
Λιώστε και αναμειξτε τα βούτυρα. Αλείψτε με το βούτυρο ένα ταψάκι ή πυρέξ με διαστάσεις 26x40 εκ. Εάν προεξέχουν τα φύλλα, ζαρώστε τα για να χωράνε ίσα ίσα στο ταψί.

Στρώστε εφτά φύλλα και βουτυρώστε τα ανά δύο. Ρίξτε με το χέρι το 1/3 από το μείγμα φιστίκια-καρύδια και απλώστε άλλα 2 φύλλα πάντα βουτυρώνοντας τα. Ρίξτε πάλι 1/3 από το μείγμα, βάλτε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Επαναλάβετε για άλλη μια φορά και συνεχίστε απλώνοντας τα φύλλα μέχρι το τελευταίο. Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια και χαρακώστε τον μπακλαβά σε τρίγωνα, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Από πάνω ρίξτε όσο βούτυρο περίσσεψε.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, βάλτε μέσα το ταψί με τον μπακλαβά, κατεβάστε αμέσως την θερμοκρασία στους 170°C και ψήστε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Μόλις βγάλετε τον μπακλαβά από τον φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά του να βράσουν για 5 λεπτά. Ρίξτε το καυτό σιρόπι στο χλιαρό μπακλαβά και βάλτε πάλι το ταψί στον φούρνο για περίπου πέντε λεπτά. Βγάλτε τον μπακλαβά από τον φούρνο και αφήστε τον να κρυώσει.

Ο συγκεκριμένος μπακλαβάς γίνεται τραγανός, νόστιμος και διατηρείται αρκετές μέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: