Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Τούρτα με νουτέλα Nutella


Υλικά:
2 κούπες φαρίνα
1 κούπα κοσκινισμένο κακάο
2 κούπες ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι ( 1/4 από το κουταλάκι)
5 αυγά
1/2 κούπας γάλα εβαπορέ χλιαρό
1 βούτυρο lurpak  σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού άρωμα βανίλιας
Σόδα στην άκρη του κουταλιού, πολύ λίγη.
1/3 της κούπας χλιαρό νερό
1 σφηνάκι κονιάκ

Κρέμα
1 Κρέμα γάλακτος Meggle ζαχαροπλαστικής 500ml
1 Βάζο Nutella 400ml

Επικάλυψη

1 Κρέμα γάλακτος Meggle ζαχαροπλαστικής 500ml
200 γρ φουντούκια κοντροκομμένα


Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κέικ  εκτός από το νερό και το κονιάκ στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 1 λεπτό.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και βάζουμε το μείγμα μας.Το στρώνουμε με μία σπάτουλα να είναι ομοιόμορφο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει

Για την κρέμα..
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την δουλεύουμε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί.
Όταν είναι έτοιμη χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε την Nutella  μας συνεχίζοντας το ανακάτεμα το πολύ για 2 λεπτά.
Η κρέμα είναι έτοιμη.
Όσο ετοιμάζουμε την σαντιγί  για την επικάλυψη  βάζουμε την κρέμα μας στο ψυγείο.

Για την σαντιγί βάζουμε την δεύτερη κρέμα γάλακτος στον κάδο και δουλεύουμε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να φουσκώσει και να στέκεται .Την βάζουμε και αυτή στο ψυγείο.

Το κέικ μας θα έχει κρυώσει τώρα οπότε μπορούμε να το κόψουμε , την βοήθεια ενός μεγάλου οδοντωτού μαχαιριού σε τρεις ίσους πάτους.

Στρώνουμε σε κάθε πάτο μία ποσότητα από την κρέμα μας και πασπαλίζουμε λίγα από τα φουντούκια που έχουμε χοντροκόψει.

Όταν βάλουμε και τους τρεις δίσκους της τούρτας, καλύπτουμε με σαντιγί  και στολίζουμε όπως μας αρέσει. Μπορούμε να καλύψουμε την επιφάνεια με καραμελωμένα φουντούκια ή να την αφήσουμε μόνο με σαντιγί και να βάλουμε σε διάφορα σημεία κερασάκια γλασέ.





Ζυμάρι για πίτες



Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 φάκελα ξερή μαγιά 
1,5 κουταλάκι αλάτι 
1/2 κούπα ελαιόλαδο 
2 κούπες ζεστό ( όχι καυτό) νερό.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το νερό και ανακατεύουμε να πάει το λάδι παντού. 
Στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι όπως του ψωμιού που να μην κολλάει στα χέρια.
Το αφήνουμε μισή με μία ώρα να ξεκουραστεί και να ανέβει.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμο.
Μπορούμε νε φτιάξουμε τις πίτες μας ατομικές ή μη με ότι γέμιση μας αρέσει και να τις ψησουμε στον φούρνο αλλά και στο τηγάνι.
Με αυτό το ζυμάρι κάνουν εδώ στο νησί τις χορτόπιτες.


Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Μπισκότα γεμιστά με νουτέλα


Υλικά
175γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
25 γρ κακάο
75γρ λιωμένο βούτυρο γάλακτος
1/2 κουτ γλυκού σόδα
1/8 κουτ γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι βανίλια
60 γρ ζάχαρη
50ml νερό
Για την γέμιση νουτέλα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να κάνουμε μικρά μικρά βολαρακια νουτέλας.
Σε ένα δίσκο ή ταψί βάζουμε λαδόκολα και με την βοήθεια ενός κορνέ σχηματίζουμε μικρά μικρά βολαρακια από την νουτέλα
Μόλις τελειώσουμε (θέλουμε περίπου 25 κομμάτια) βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη να παγώσουν και να μπορούμε να τό χρησιμοποιήσουμε.

Στην συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ εκτός από τό νερό.
Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα ή μία κουτάλα το μείγμα να πάει το βούτυρο παντού.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακιά και να μην κολλάει.

Τυλιγουμε την ζύμη μας σε μεμβράνη και την βάζουμε στό ψυγείο για περίπου μία ώρα.
Όταν θέλουμε να πλάσουμε τα μπισκότα παίρνουμε λίγη από την ζύμη στην παλάμη μας, την ανοίγουμε σε ένα μικρό δισκάκι,βαζουμε στο κέντρο ένα βολαρακι από την παγωμένη νουτελα και το κλείνουμε μέσα στην ζύμη 
Πλάθουμε τα μπισκότα μας τα τοποθετούμσε ταψί με λαδόκολα,αραια γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο και τα βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να α τα φυλάξουμε όταν παγώσουν βέβαια, και να τα ψήσουμε όποτε θέλουμε.
Όταν είναι έτοιμα τα ψήνουμε για 14 λεπτά σε προθερμασμενο φούρνο στους 175 βαθμούς.
Όταν βγουν θα είναι μαλακά.Θα τα αφήσετε να κρυώσουν καλά μέσα στο ταψί και μετά θα τα βγαλετε από την λαδόκολα.



Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Παραδοσιακά Μελομακάρονα Φοινίκια

Υλικά
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 φλιτζανι βούτυρο
1/2 φλιτζάνι αλεσίφα (σταχτόνερο)
2 κουτ γλυκού μπεικιν πάουντερ
2 πορτοκάλια ( τον χυμό και το ξύσμα)
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Καρύδια
Κανέλλα

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
2 φλιτζάνια νερό
1 φέτα λεμόνι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο, ώσπου να λιώσει προσοχή όχι να κάψει.
Όταν κρυώσει  το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την ζάχαρη.
Δουλεύουμε το μείγμα στο μίξερ καλά μέχρι να ασπρίσει.
Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνοντας αλεύρι,οσο σηκώσει,  περίπου ένα κιλό μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και πολύ εύπλαστη.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκι από την ζύμη , στο μέγεθος ενός καρυδιού, το ανοίγουμε απαλά στην παλάμη μας , βάζουμε στο κέντρο μισό καρύδι  και το κλείνουμε δίνοντας του στενόμακρο σχήμα.
Το τοποθετούμε ,με το διπλωμένο μέρος  προς τα κάτω , σε ταψάκι με λαδόκολλα λίγο αραιά γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 175 βαθμούς  για περίπου 25 λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει 2-3 φορές και χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο.
Βάζουμε στο σιρόπι λίγα λίγα τα μελομακάρονα μας , τα αφήνουμε λίγο και με μία τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
Πασπαλίζουμε με χοντροαλεσμένο καρύδι και ελάχιστη  κανέλα.

Σημ. Αν θέλουμε να κάνουμε σχεδιάκι στην επιφάνεια του μελομακάρονου πριν τα τοποθετήσουμε στο ταψί , πατάμε την επιφάνεια στον ξύστρο  του τυριού και παίρνει ένα ωραίο ανάγλυφο σχήμα..

Πως κάνουμε Αλεσίφα.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα  2 ποτήρια νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές στάχτη , κοσκινισμένη χωρίς καθόλου καρβουνάκια.
Βράζουμε για λίγο το νερό  και αφήνουμε να  κατασταλάξει.
Πριν την χρησιμοποιήσουμε την περνάμε από τουλουπάνι ( υφασμάτινη πετσέτα)


Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Σαλάτα με ρόκα και ρόδι

Υλικά
Μαρούλι
Ρόκα
2 ντομάτες μέτριες ή
10-12 ντοματινια
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
2-3 κουταλιές τής σούπας ρόδι
Παρμεζάνα σε μικρές φλουδες
Σάλτσα μπαλσαμικο με ρόδι
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μία σαλατιερα. Σε αυτό το στάδιο τα αλατιζουμε και τα ανακατεύουμε καλά να πάει ή ντομάτα παντού και να αναμιχθεί το μαρούλι με την ρόκα.
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και καβουρδιζουμε το κουκουνάρι να δροσίσει ελαφρά.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε στην σαλάτα μας την παρμεζάνα το ρόδι , λίγο ελαιόλαδο, σάλτσα μπαλσαμικο και στο τέλος το καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Ετοιμη

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Φερέρο με τρία υλικά


Υλικά
1 ζαχαρούχο
250 γρ καρύδα τριμμένη
200 γρ φουντούκια ψημένα
Προαιρετικά 1 σφηνάκι baileys

Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε την μισή καρύδα και στην συνέχεια το ζαχαρούχο.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα καί ρίχνουμε κι άλλη από την καρύδα μας δουλεύοντας πάντα με την σπάτουλα.
Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε το baileys.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Παίρνουμε ένα μικρό κουταλάκι από το υλικό μας, βάζουμε στο κέντρο 1 φουντούκι ολόκληρο και το κάνουμε μπαλάκι.
Το βουτάμε σε τριμμένη καρύδα και είναι έτοιμο!!!

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Συκώτι με πράσο και δενδρολίβανο


Υλικά
2 κομμάτια μοσχαρίσιο συκώτι
1 πράσο
Ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασιού ξύδι
Αλάτι ,πιπέρι ,κύμινο
Σκόρδο σε σκόνη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
Κόβουμε το συκώτι σε μικρές λωρίδες, πάχους ενός εκατοστού περίπου και το αλατοπιπερωνουμε.
Ρίχνουμε σε αυτό κύμινο και τέλος σκόρδο σε σκόνη και το ανακατεύουμε προσεχτικά.
Στην συνέχεια το αλευρωνουμε με λίγο αλεύρι.
Βάζουμε το λάδι μας στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το πράσο ψιλοκομμένο.

Στην συνέχεια ρίχνουμε και το αλευρομένο συκώτι  και 2 κλωναράκια δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε με προσοχή, με την βοήθεια μιας κουτάλας,μεχρι να γυρίσουμε όλα τα κομμάτια από το συκώτι μέσα στό τηγάνι.
Το συκώτι πρέπει νά κάνει κρούστα και να ψηθεί καλά. Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε το ξύδι  σβήνουμε την φωτιά και σερβίρουμε 

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Μελιτζάνες σε ατομικό πήλινο


Υλικά:
2 μελιτζάνες
2 πατάτες μέτριες
Μαϊντανός
2 ξερά κρεμμύδια
1μικρή σάλτσα ντομάτας
Αλάτι πιπέρι κύμινο πάπρικα
1 κουταλιά ξύδι
1κυβο μαύρη ζαχαρη ή
1 κουτ. Γλυκού
1 σφηνάκι ούζο
1κουπα νερό
Λάδι για το τηγάνισμα
Τυριά για την επικάλυψη ( φέτα ή φρέσκια μοτσαρελα)

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε (όχι παρά πολύ γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο).

Όταν βγάλουμε τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το λάδι τους.
Ετοιμαζουμε την σάλτσα ντομάτας σε ένα κατσαρολάκι. Σωτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και μόλις μαλακώνουν χωρίς να μυρίζουν όμως ρίχνουμε την σάλτσα και το ούζο μαζί.
Ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα, ξύδι ,ζάχαρη,σλατι,πιπερι, κύμινο,μια κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.
Όταν είναι έτοιμη την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα ψιλοκομμένο τον μαϊντανό.
Βάζουμε στην βάση του πήλινου μας μία δύο μελιτζάνες,νσ καλύψουν τον πάτο,
αλατοπιπερωνουμε και μετά στρώνουμε μία σειρά πατάτες αλτοπιπερωνουμε και ρίχνουμε και λίγη πάπρικα.
Βάζουμε μία κουταλιά από την σάλτσα μας και ξαναστρώνουμε ακόμη μία σειρά μελιτζάνες.  Αλατοπιπερωνουμε και ξανά βάζουμε σάλτσα.
στο τέλος σκεπάζουμε την επιφάνεια είτε με τριμμένη φέτα ή με χοντροκομμένη φρέσκια μοτσαρελα.
Ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμενο φούρνο μέχρι να ροδισει και να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Τρουφάκια Μπανόφι




Υλικά:
3 κούπες τριμμένο κέικ σοκολάτας
2 μπανάνες
1/2 κούπα καραμέλα ( εύκολη συνταγή για καραμέλα σε προηγούμενη ανάρτηση)
Τριμμένη καρύδα για επικάλυψη

Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το θρυμματισμένο κέικ και τις μπανάνες.
Λιωνουμε τις μπανάνες με το χέρι και αναμιγνύουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε την καραμέλα και ανακατεύουμε καλά.
Αν το μείγμα είναι αραιό προσθέτουμε ακόμη λίγο κέικ αν έχουμε αλλιώς ρίχνουμε λίγα τριμμένα μπισκότα. Συνήθως όμως δεν χρειάζεται.Το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Πλάθουμε με το χέρι τα τρουφακια
και τα τυλιγουμε με τριμμένη καρύδα.

Λιωνουμε λίγη καραμέλα και περνάμε ελαφρά πάνω από τις τρούφες με ένα πηρουνακι, σαν να ραντίζουμε.
Τις βάζουμε στο ψυγείο να σφιξουν και είναι έτοιμες για φάγωμα....
Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέτετε στο μείγμα ένα σφηνάκι καφέ εσπρέσσο.

Κεφτεδάκια με ούζο


Υλικά

1 κιλό κιμάς (700 γρ μοσχαρίσος- 300γρ χοιρινός)
4-5 γεμάτες κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ντομάτες  ξυσμένες
1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
Αλάτι πιπέρι

Αλεύρι για το αλεύρωμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι τεφάλ βάζουμε 3 κουταλιές νερό και ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μας να ψηθεί και να μαραθεί.
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , προσθέτουμε το κρεμμύδι  αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας  τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Όταν τα βγάλουμε από το τηγάνι τα βάζουμε προσωρινά σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Χριστουγεννιάτικα ατομικά κεικ




500 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
250 γρ. (1 ½ φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
440 γρ. (2 ½ φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη
4-5 αβγά
260 ml (1 ¼ φλιτζ. τσαγιού) γάλα
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας

Ζαχαροπαστα για την επικάλυψη
Χρώματα ζαχαροπλαστικής 
Γλασο άχνης ( ή συνταγή σε προηγούμενη ανάρτηση)

Χτυπάμε το βούτυρο μέ τήν ζάχαρη να αφρατέψει, στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά το άρωμα,το γάλα και τέλος το αλεύρι.
Μοιραζουμε το μείγμα σε ατομικές θήκες κέικ γεμίζοντας μέχρι την μέση.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς γα περίπου 30 λεπτά.
Όταν κρυώσουν βάζουμε στην επιφάνεια δισκάκια ζαχαροπαστας
σε ότι χρώμα μας αρέσει αφού την έχουμε τρέχοντας ελαφρά την επιφάνεια που θα καθίσει στο κέικ με ελάχιστο  νεράκι.
Με το χέρι μας της παταμε  ελαφρά και στην συνέχεια στολίζουμε με χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Κριτσίνια με philadelphia


Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα
1 Philadelphia τυρί κρέμα
1 κουτ γλυκού πάπρικα
Σησάμι
1αυγό

Απλώνουμε στην μισή επιφάνεια της σφολιάτας αρκετή ποσότητα από το Philadelphia και το στρώνουμε με την βοήθεια ενός πινέλου.
Πασπαλιζουμε την επιφάνεια με αρκετή πάπρικα ( μπορούμε να βάλουμε και πικάντικη αν μας αρέσουν καυτερά) και διπλωνουμε όπως στην φωτογραφία

Πιεζουμε με τα δάκτυλα ελαφρά την ζύμη.
Κόβουμε την σφολιάτα σε λωρίδες με την βοήθεια του τροχού ( βλ.φωτο)
και γυρναμε τα κομμάτια όπως στην φωτογραφία.
Αλειφουμε με χτυπημένο αυγό πασπαλιζουμε με σησάμι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στο πρόγραμμα για πίτσα ή στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Γίνονται τραγανά και είναι ωραίο μεζεδάκι,ευκολο και γρήγορο.

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Κουραμπιέδες αμυγδάλου



Υλικά
400 γρ βούτυρο φυτίνη
630γρ  βούτυρο γάλακτος Lyrpak
2 Κρόκους αυγού
2 κούπες ζάχαρη άχνη
3 πακέτα Αλεύρι φαρίνα (κόκκινη)
250 γρ καβουρδισμένα χοντροκομμένα αμύγδαλα
1 ποτηράκι κρασιού ούζο
1 κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλια ή 2 συσκευασίες σε σκόνη.

Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη.

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ τα δύο βούτυρα μαζί μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.Θέλει αρκετή ώρα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στα βούτυρα , τους κρόκους των αυγών, την ζάχαρη άχνη ,το ούζο, το άρωμα βανίλιας και  συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, όχι όλο μαζί , αλλά δουλεύοντας σιγά σιγά μέχρι να γίνει μία μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που μας αρέσει.
Τους βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Προσοχή ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του κουραμπιέ μας,
Όταν είναι έτοιμου τους βγάζουμε με προσοχή , τους αφήνουμε να κρυώσουν ( όχι τελείως) και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μέχρι α σκεπαστούν τελείως.

Πορτοκάλι γλυκό....

Υλικά:2 κιλά πορτοκάλια
            2 κιλά ζάχαρη 
            1 ξυλάκι κανέλα 
            1 λεμόνι 

Βάζουμε τα πορτοκάλια σε μία κατσαρόλα τα σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 15 λεπτά.
Στραγγίζουν τα πορτοκάλια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στην συνέχεια κόβουμε τα πορτοκάλια στην μέση , αφαιρούμε τα κουκούτσια και  τα κόβουμε σε φετες πάχους μισού εκατοστού.
Τοποθετούμε τα κομμένα πορτοκάλια σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας και τον χυμό του λεμονιού.
Βράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Είναι υπέροχο γλυκο.


Ρεβιθοκεφτέδες παραδοσιακοί


Υλικά
1/2 κιλό ρεβίθια
2 κρεμμύδια ξερά
1 μέτρια ντομάτα
2-3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση.
Τα ρεβίθια μας θα πρέπει να τα έχουμε μουσκέψει σε νερό τουλάχιστον από την προηγούμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα αφού τα ξεπλένουμε καλά  τα βράζουμε  με μισό κουταλάκι σόδα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να διαλύονται .
Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε , τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα περνάμε από μπλέντερ.
Παίρνουμε τα κρεμμύδια και ή τα τρίβουμε στον τρίφτη όπως και την ντομάτα ξεφλουδισμένη , ή τα ψιλοκόβετε με την βοήθεια του μπλέντερ.
Σε μία γαβάθα ρίχνουμε τα ρεβίθια,το κρεμμύδι,την ντομάτα τον δυόσμο,  τις 2 κουταλιές αλεύρι αλάτι , πιπέρι και  ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε κεφτέδες αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Εναλλακτικά πιάνουμε με ένα κουτάλι της σούπας λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι (έτσι γίνονται ακανόνιστα πιτάκια).

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ταχινόπιτες


Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750γρ σησάμι
500γρ ζάχαρη
750γρ ταχίνι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε χλιαρό νερό , τόσο όσο να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
Κόβουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια σαν ένα αυγό,
Παίρνουμε κάθε ένα κομμάτι και το πλάθουμε με πολύ λεπτό πλάστη, ώστε να να γίνει ένα λεπτό φύλο.
Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλου με ταχίνι και πασπαλίζουμε με σησάμι ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα.
Τη τυλίγουμε ρολό και την κάνουμε σαν κουλούρι,
Τη πατάμε με τα δάχτυλα για να πάρει το πάχος μισού δαχτύλου  τοποθετούμε σε λαδόκολα σε ένα ταψί και βρεχουμε ελαφρά την επιφάνεια με ένα πινέλο.
Ψήνουμε στο πρόγραμμα για πίτσα ή στους 200 βαθμούς αντίσταση πάνω κάτω για περίπου 15-20 λεπτά.
Θα είναι έτοιμες όταν ροδισουν ελαφρά .

Κουλουράκια κανέλας


Υλικά
1 φαρίνα κόκκινη
1φλ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού σόδα
1κουτ .σούπας κανέλα
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας κονιάκ

Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για περίπου πέντε λεπτά.
Προσθέτουμε την σόδα διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού , την κανέλα  ,το κονιάκ  και ανακατεύουμε
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο ζυμώνοντας και κάνοντας μία ζύμη όπως στην φωτογραφία.

Πλάθουμε τα κουλουράκι  σε ότι σχήμα μας αρέσει και τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για  15-20 λεπτά.
Γίνονται τραγανά και νόστιμα ιδανική συντροφιά για το καφεδάκι μας.