Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ "ΛΑΜΠΡΙΩΤΗΣ"




Υλικά
Το θώρακα  από ένα κατσικάκι
5 φλιτζάνια ρύζι σπυρωτό
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 συκωταριά
3-4 ώριμες ντομάτες  ξυσμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
1 ½ φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι κουκουνάρι
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 ξύλο κανέλα
την φλούδα από ένα πορτοκάλι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
5 φλιτζάνια νερό
1-2 λεμόνια και λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα πλα΄τυ και βαθύ σκεύος βάζουμε το ελαιόλαδο μας να ζεσταθεί και ρίχνουμε την συκωταριά μας ,την οποία έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια , να σωταριστεί  ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα.Μόλις τσιγαριστεί ελαφρά το συκώτι μας ρίχνουμε και το κρεμμύδι μας στην κατσαρόλα να ροδίσει και αυτό.Οταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το κρασάκι μας και αφήνουμε λίγο να βράσει.Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα μας και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (σταφίδες,κουκουνάρι.αλάτι πιπέρι κύμινο)εκτός από την κανέλα και το πορτοκάλι ,και τέλος το νερό και ρύζι μας.Το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά.Το κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε το πορτοκάλι μας και το ξύλο την κανέλα.
Αλατοπιπερώνουμε το κουφάρι μας μέσα και έξω και  το γεμίζουμε με τη γέμιση και το ράβουμε.
Το βάζουμε στο ταψί και προσθέτουμε αρκετό νερό στο ταψί μας ,λίγο λάδι,το χυμό από ένα δύο λεμόνια και λίγη ρίγανη .Το σκεπάζουμε καλά καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε όλη νύχτα στο ξυλόφουρνο  και  το τρώμε την άλλη μέρα. Φυσικά μπορούμε να το ψήσουμε και στον ηλεκτρικό μας φούρνο.



Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ & ΦΡΑΟΥΛΕΣ


Υλικά


500 γρ σπανάκι (προτιμάτε το τρυφερό),

4 φλιτζάνια κομμένες φράουλες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλιτζανιού ξίδι

1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη

1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

2 κουταλιές σουσάμι

1 κουταλιά παπαρουνόσπορο



Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και κόβουμε το σπανάκι μας σε ένα μεγάλο μπολ.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες μας σε μικ΄ρα κομμάτια και ανακατεύουμε με το σπανάκι.

Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το λάδι, ξύδι, ζάχαρη, πάπρικα, σουσάμι και παπαρουνόσπορο.

Ρίχνουμε την σάλτσα μας πάνω από το σπανάκι και ανακατέυουμε καλά.

Οπως προσέξατε η σαλάτα μας δεν έχει καθόλου αλάτι...





Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΒΡΑΣΤΑ ΑΥΓΑ ΣΑΛΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ


7-8 Βραστά αυγά

1 φλ.τσαγιού μαγιονέζα

1 φλ.τσαγιού γιαούρτι στραγγιστό

1-2 κουταλιές πικάντικη μουστάρδα



Εκτέλεση



Καθαρίζουμε τα βραστά μας αυγουλάκια και τα κόβουμε σε φετούλες χρησιμοποιόντας καλύτερα τον ειδικό αυγοκόφτη (με τα συρματάκια), και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα.

Σ' ένα μπωλ βάζουμε το γιαούρτι που έχουμε και προσθέτουμε λίγη-λίγη την μαγιονέζα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και προσπαθόντας να πετύχουμε μία ομοιόμορφη σάλτσα.Οταν δέσουν τα υλικά μας προσθέτουμε και την μουστάρδα μας λίγη λίγη και δοκιμάζοντας για να πετύχουμε την γεύση που μας αρέσει.Ισως να μην την θέλετε πολύ πικάντικη οπότε να σας χρειατεί λιγότερη μουστάρδα.

Τέλος ρίχνουμε την σάλτσα μας πάνω από τα αυγά και σερβίρουμε.