Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ




Υλικά :
1 κιλό μπακαλιάρο καλά ξαλμυρισμένο
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτάκι μπύρα
2 αβγά
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λάδι για το τηγάνισμα

Καθαρίζουμε το μπακαλιάρο πολύ καλά να μείνει μμόνο το φιλέτο του καθαρό.Με τα χέρια μας το μαδάμε σε ένα βαθύ μπολ.Προσθέτουμε  το τριμμένο μας  κρεμμύδι, τον δυόσμο και  τον άνηθο, προσθέτοντας  λίγο  και λίγο  φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στην συνέχεια με μία ξύλινη  κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.Προσθέτουμε  την μισή  μπύρα και το αλεύρι μας λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Αν μας σφίξει πολύ το αραιώνουμε με λίγη μπύρα. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου καμιά ώρα.Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι . Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια , για να μπορεί να ψηθεί το κεφτεδάκι μας καλά.Σερβίρονται μαζί με σκορδαλιά.



Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΣΕΣΚΟΥΛΑ



ΥΛΙΚΆ
2 φιλέτα μπακαλιάρο κατεψυγμένος ή παστός
1 κιλό χόρτα σέσκουλα
1 πράσο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
1 λεμόνι
1 κουτί χυμό ντομάτας
αλατάκι και πιπέρι
Εάν ο μπακαλιάρος είναι παστός  τον ξαρμυρίζουμε καλά σε νερό, αλλάζοντάς το αρκετές φορές για να ξαρμυρίσει καλά. Τον σουρώνουμε, τον καθαρίζουμε από  το δέρμα και τα κόκαλα  τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στεγνώσει.Εάν είναι κατεψυγμένο φιλέτο τότε αφού ξεπαγώσει και τον πλύνομε καλά απλώς τον κόβουμε σε μερίδες.Στην συνέχεια σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε όλα μαζί τα πράσα μας κομμένα σε ροδέλες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το τριμμένο κρεμμύδι .Παίρνουμε τα  σέσκουλα, τα οποία έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά και τα χοντροκόβουμε.Οταν τα υλικά μας στην κατσαρόλα αρχίσουν να ροδίζουν τότε ρίχνουμε και τα χόρτα μας  για να τα αχνίσουμε.Μόλις μαραθούν και τα χόρτα μας ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας ένα ποτήρι νερό.λίγο αλάτι  και τέλος προσθέτουμε και τα κομμάτια  του μπακαλιάρου. Ρίχνουμε τέλος την σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου  μισή ώρα (ίσως και λίγο παραπάνω εάν τα κομμάτια μας του μπακαλιάρου είναι μεγάλα).Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο σερβίρουμε σε μία πιατέλα και περιχύνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.



Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ




Υλικά:

4-5 μεγάλα μανιτάρια
200 γρ φέτα
50 γρ ροκφορ

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια μας και βγάζουμε το κοτσανάκι που έχουν στην μέση.Προσέχουμε πολύ να μην τα σπάσουμε για να μπορούμε να τα γεμίσουμε.Σε ένα μπόλ έχουμε λιώσει με ενα πηρούνι και  προσθέτουμε τριμμένο και το ροκφόρ.Ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.Γεμίζουμε τα μανιτάρια μας μα προσοχή και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα.Τα ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΕΥΚΟΛΟ ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ




Υλικά:
3 μέτριες πατάτες
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φλ τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλ τσαγιού γκούντα χοντροτριμμένο
1 φλ τσαγιού κρέμα γάλακτος
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε.Πρέπει να προσέξουμε να μην βράσουν πολύ γιατί θα ψηθούν κι άλλο στον φούρνο. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.Παίρνουμε ένα πυρέξ ή τα ατομικά μας πυρεξάκια για σουφλέ και τοποθετούμε μερικές από τις φέτες μας μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του σκεύους μας.
Σε ένα τηγάνι έχουμε τσιγαρίσει πρώτα το μπέικον και μετά προσθέτουμε και το κρεμμυδάκι μας.Δεν βάζουμε λάδι στο τηγάνι αλλά τα ψήνουμε με το  λίπος του μπέικον.Μόλις μαραθεί και τι κρεμμύδι μας τα ρίχνουμε σέ ένα μπολ.Εκεί προσθέτουμε τον μαϊντανό μας , 1/2 φλιτζάνι γκούντα και την κρέμα γάλακτος με λίγο αλάτι και πιπέρι.Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα μας πάνω από τις πατάτες που έχουμε στρώσει στα πυρεξάκια μας.Συνεχίζουμε τοποθετώντας τις υπόλοιπες πατάτες από πάνω και τέλος σκεπάζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο γκούντα.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αερόθερμο μέχρι να ροδίσει το τυράκι μας από πάνω (περίπου 15-20 λεπτά).

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ



4 - 5 καλαμάρια μεγάλα


500 γρ Φέτα

1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 κόκκινη (φλωρίνης) πιπεριά ψιλοκομμένη

2 σκελίδες σκόρδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

8 κ.σ. ελαιόλαδο

3 - 4 κ.σ. ούζο

Αλάτι - πιπέρι



Εκτέλεση

Πλένουμε τα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε εσωτερικά και αφαιρούμε τα πτερύγια, τα οποία τα κόβουμε σε κομματάκια για να τα χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα μας.Στην συνέχεια ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε καλά τα κομμένα πτερύγια, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι , ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά 2-3 λεπτά ακόμη.Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε.Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε καλά

με οδοντογλυφίδα.Τυλίγουμε τα καλαμάρια μας σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή εναλλακτικά τα ψήνουμε στο φούρνο μας σε ένα πυρέξ στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περιχυνοντάς τα με λίγο λάδι.Προσοχή το καλαμάρι ψήνεται σχετικά γρήγορα (ο χρόνος είναι άνάλογα το μεγεθός τους).