Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΨΗΤΟ ΣΑΛΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ
2/3 φλ.τσαγιου ξύδι βαλσαμικο
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βασιλικο ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
2 κουταλιέσ σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
2 κουταλιάς σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
3/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
2-3 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε πολύ λεπτά στικάκια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
3 φρέσκα κκρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ τσαγιού ξεκουκουτσιασμένες ελιές καλαμών κομμένες στα δύο
10 ντοματίνια
φρέσκια ρόκα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Σε ένα βαθύ μπόλ ανακατεύουμε  κτυπώντας καλά με ένα σύρμα τα 2/3 φλ.τσαγιου ξύδι βαλσαμικο,2 κουταλιές σούπας φρέσκο βασιλικο ψιλοκομμένο,1/2 κουταλάκι ρίγανη,2 κουταλιέσ σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό,2 κουταλιάς σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο,1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και τα 3/4 φλ.τσαγιού ελαιόλαδο  μέχρι να  δέσουν όλα μαζί.
Στην συνέχεια τοποθετούμε τα κομματιασμένα καλαμαράκια μας σε ένα αντικολητικό τηγάνι και το ψήνουμε για 10-15 λεπτά (πρέπει να προσέξουμε η ώρα ψησιματος είναι ανάλογη και με το πάχος-μέγεθος τους).
Οταν κρυώσει το ψημένο μας καλαμάρι το ρίχνουμε μέσα στο μπόλ με την σάλτσα μας και το αφήνουμε να μαριναριστεί  τουλάχιστον 3ώρες.Εγώ το ετοιμάζω από το βράδυ και το βάζω σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο).
Οταν θέλουμε να το σερβίρουμε  ρίχνουμε στο μπόλ τις πιπεριές,το καρότο,τις ελιές μας και τέλος το κραμμυδάκι μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.Σε μία πιτέλα τοποθετού στην βάση τα μερικά πό τα φύλλα της ρόκας μας ρίχνουμε από πάνω όλο το μείγμα μας και τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια μας και λίγη ρόκα ψιλοκομμένη.Γίνεται μία πολύ νόστιμη σαλάτα.




Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ


Υλικά:


1 κιλό Σουπιές
1 κιλό Σπανάκι
1 φλιτζάνι λάδι
1 νεροπότηρο μαυροδάφνη (κρασί)
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 ψιλοκομμένο  ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε  πολύ  καλά τις σουπιές,αφαιρούμε το δέρμα τους και με προσοχή την φούσκα με το μελάνι τους . Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια τις σουπιές και το κεφάλι τους σε δύο μέρη. Τις τοποθετούμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε να  στραγγίσουν καλά.Στην συνέχια καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά  το σπανάκι και το κόβουμε σε κομμάτια (να είναι μεγαλούτσικα).
Σε μια πλατιά  κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι , στην συνέχια ρίχνουμε τιςς σουπιές και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.Μόλις οι σουπιές μας σωταριστούν ρίχνουμε το κρασί μας και στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα και  σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνοντας την φωτιά για περιπου δέκα λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι, και εάν χρειαστεί μισό ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για ακόμη  30' περίπου.





Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ


Υλικά

Για την γέμιση:

  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3  κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κούπα φέτα σε θρύμματα



Για το φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • λίγο αλάτι


 Θα χρειαστούμε και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Το φύλο μας είναι πολύ εύκολο να γίνει και χωρίς μίξερ ( με το χέρι).
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι  και ανοίγουμε στην μέση ένα  λακουβάκι.Σε αυτό ρίχνουμε το λάδι μας το αλάτι και το χυμό λεμονιού.Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μας μέχρι να γίνει μία ελαστική ζύμη.Όταν το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο και καλοζυμωμένο το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση μας.
Πλένουμε  πολύ καλά και στραγγίζουμε το σπανάκι και το άνηθο. Σε ένα βαθύ σκεύος τα ψιλοκόβουμε  όλα μαζί. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια  και το πράσο μας μέχρι να μαλακώσουν .Συνεχίζουμε  ρίχνοντας  το σπανάκι, το άνηθο, ένα ποτήρι  νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30-40 λεπτά.
Όταν πιει το νερό του , ρίχνουμε το αλατάκι και την φέτα και σβήνουμε την φωτιά.Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε λίγη από την γέμιση.Ισως χρειαστεί να ρίξουμε λίγο αλάτι ακόμη.Όταν το μείγμα μας κρυώσει καλά το βάζουμε σε ένα τρυπητό για να φύγει όλο το λάδι του.
Στην συνέχεια ανοίγουμε το φύλο μας  όσο πιο λεπτό μπορούμε και το κόβουμε σε στρογγυλά δισκάκια . Σε κάθε δίσκο τοποθετούμε  λίγο  από τα χόρτα, διπλώνουμε πιέζοντας με ένα  πιρούνι τις άκρες .Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες σε  καυτό λάδι και από τις δύο μεριές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τις τοποθετούμε  σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.