Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Υλικά:

  • Κρέας χοιρινό από μπούτι σε ένα κομμάτι
  • 5-8 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένα
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι


Για τη μαρινάδα:
(υλικά για κάθε 1,5 κιλό κρέατος)


  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένη ρίγανη
  • 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι


Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ πιάτο ή και στο μούλτι μας βάζουμε τα σκόρδα ,το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή.
Από την προηγούμενη μέρα καθαρίζουμε το κρέας μας και το κάνουμε με το μαχαίρι τις κουζίνας τρύπες κατά διαστήματα. Μέσα σε αυτές βάζουμε με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού λίγο από τον πολτό που έχουμε φτιάξει με τα σκόρδα.
Στην συνέχεια τοποθετούμε το κρέας μας στην γάστρα μας ή σε ένα ταψί.
Σε ένα βαθύ μπολ έχουμε φτιάξει την μαρινάδα μας (προσοχή η αναλογία είναι για κάθε 1,5 κιλό κρέας) έχοντας ανακατέψει όλα τα υλικά πολύ καλά. Περιχύνουμε το κρέας μας με την μαρινάδα μας και το σκεπάζουμε το ταψί μας καλά με μεμβράνη αφήνοντας το όλη νύχτα στο ψυγείο. Καλό θα είναι να το γυρίσουμε μία–δύο φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές. Ψήνουμε το κρέας μας σκεπασμένο (με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι της γάστρας) σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου μέχρι να ψηθεί. Η ώρα εξαρτάτε από τα κιλά του κρέατος. Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο, κλείνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα το φαγητό για τουλάχιστον μισή ώρα. Το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με πατατούλες ή λαχανικά. Μπορούμε να φτιάξουμε και μία σαλτσα από το ζωμό του , σουρώνοντας το και δένοντας το με λίγο κορν φλαουερ σε μία μικρή κατσαρόλα.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ



ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα περίπου 4 - 5 κιλά

1/4 κούπας χυμό λεμονιού

1/2 κούπα χυμό πορτoκαλιού

1/2 ελαιολαδο
Για τη γέμιση
1/2 κούπα ρύζι για πιλάφι
1/4 κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κιλού κιμά χοιρινό
1/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
Τα εντόσθια της γαλοπούλας
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 κούπα κάστανα (βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα)
35 γρ. κουκουνάρι
1 χούφτα σταφίδες
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 ποτήρι του νερού λευκό κρασί
6 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
λίγο αλάτι - λίγο πιπέρι
1/2 κούπα νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα εντόσθια της γαλοπούλας. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι και τον κιμά. Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη και ρίχνεται την ξυσμένη ντομάτα.Στην συνέχεια σβήνετε με κρασί και προσθέτετε τα κάστανα, το κουκουνάρι,ένα ξυλάκι κανέλα ,μία χούφτα σταφίδες λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και στο τέλος την ψιλοκομμένη φλούδα προστοκαλιού..
Για τη γαλοπούλα: Πλένετε πολύ καλά τη γαλοπούλα και την αφήνετε να στραγγίξει. Την αλείφετε με λίγο από το μίγμα των χυμών λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο οποίο έχετε προσθέσει το ελαιολαδο. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, τη ράβετε και την τοποθετείτε μέσα σ' ένα ταψί με νερό, βάζοντας το στήθος της προς τα πάνω. Την αφήνετε να ψηθεί στους 160 C τόσες ώρες όσες είναι τα κιλά της. Σ' όλη τη διάρκεια του ψησίματος σε τακτά χρονικά διαστήματα την αλείφετε με το υπόλοιπο μίγμα χυμών λεμονιού, πορτοκαλιού και ελαιολαδου και συμπληρώνετε στο ταψί νερό, αν χρειασθεί.
Συνοδέψτε την με ψητές πατατούλες και βραστά λαχανικά

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ



Υλικά

1 ποτήρι ζάχαρη
125 γρ βούτυρο γάλακτος
3 αυγά
3 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ
½ ποτήρι γάλα
1 ½ ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ ποτήρι καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
½ φλιτζανάκι καφέ κονιάκ
1 ½ κουτ.γλυκού κανέλλα

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
την φλούδα μισού λεμονιού
1 ξυλάκικανέλλα
1/2 φλιτζανάκι κονιάκ

Εκτέλεση

Χτυπάμε τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο πολύ καλά στο μίξερ να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά,χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ μας.Μετά προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά σιγά σιγά.
Βάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά στις 170 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 5 λεπτά.
Οταν η καρυδόπιτα μας κρυώσει αρκετά (να είναι χλιαρή) την σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και είναι έτοιμη.Μπορούμε να την στολίσουμε με σαντιγί ή να την συνοδεύσουμε με παγωτό.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΌ (ΠΟΥΓΓΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ)



Υλικά για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 πακέτο βούτυρο γάλακτος
1/2 φλ τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ τσαγιού χυμό ποστοκαλιού
1 κουτ γλυκού μπεικιν πάουντερ
νερό όσο χρειατεί

Υλικά για τη γέμιση

1 1/2 φλ τσαγιού καρύδια αλεσμένα
2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα αλεσμένα
1/2 κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουτ γλυκού γαρύφαλο
1/2 κουτ γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 κουτ.σούπας μέλι
1 κουτ.σούπας βούτυρο λιωμένο

ανθόνερο για το ράντισμα
ζάχαρη άχνη  για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Στο μπόλ του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο,την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου πέντε λεπτά.Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και λίγο λίγο το νερό μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.Διαλύουμε το μέλι σε 2 κουταλιές ζεστό νερό και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα μας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το ζυμαράκι μας και κόβουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια με την βοήθει ενός ποτηριού.Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από την γέμιση μας και ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Αφού κρυώσουν τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ





Υλικά:
1 κιλό φρέσκο βούτυρο
1,5 πακέτο χουρμάδες
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα 
1 κρόκο αυγού
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού γαρύφαλα τριμμένα
1 κουτ.γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 πακέτα ζάχαρη άχνη

Εκτελεση

Δουλεύουμε στο μίξερ το βούτυρο με το αλάτι και την ζάχαρη πολύ ώρα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.Ρίχνουμε το αυγί και συνεχίζουμε το χτύπημα.Βάζουμε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντρο αλεσμένα και στο τέλος το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να γίνει η ζύμη μας και να μπορεί να πλάθεται.
Σε ένα μπολ έχουμε καθαρίσει τους χουρμάδες από τα κουκούτσια τους και τους έχουμε πολτοποιήσει ( τους έχουμε κάνει δηλ σαν πουρέ).Ρίχνουμε το τριμμένο γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομματάκι από την ζύμη μας και την ανοίγουμε σαν χοντρή πιτούλα.Βάζουμε στο κέντρο λίγο από το μείγμα των χουρμάδων και το κλείνουμε.
Ψήνουμε τους κουραμπιέδες μας σε μέτριο φούρνο για 15 λεπτά περίπου και όταν τους βγάλουμε τους τυλίγουμε ζεστούς με ζάχαρη άχνη. 

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ




1/2 κιλού μακαρόνια ΝΩ 7
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
3 μεγάλα κρεμμύδια
3 μεγάλες κουταλιές σούπας βούτυρο
αλάτι πιπέρι

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε.Βάζουμε τα μακαρόνια σε ένα βαθύ σκεύος και ρίχνουμε πάνω το γιαούρτι μας.Τα ανακατεύουμε να πάει παντού το γιαούρτι.Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα τρία κρεμμύδια μας τα οποία έχουμε  τρίψει στο χοντρό μέρος του τρίφτη μας. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας μέχρι να αρχίσει  να ροδίζει και το ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με τα μακαρόνια.Τα ανακατεύουμε και πάλι καλά, ρίχνουμε λίγο πιπεράκι και τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με φρεσκοτριμένο κεφαλοτύρι.
Εμένα μου αρέσει να ρίχνω και πάπρικα γλυκιά.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΠΛΕΣ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ)


Υλικά για την ζύμη


3-4 κούπες αλεύρι σκληρό (για όλες τις χρήσεις)

μισή κούπα ζάχαρη

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

μισή κούπα ελαιόλαδο

1 φακελάκι μπεικιν

6 αυγά.

καρυδόψιχα., κανέλλα, σησάμι



Υλικά για το σιρόπι

1 ποτήρι μέλι

2 ποτήρια νερό

2 ποτήρια ζάχαρη

1 φλούδα πό λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα



Στην λεκάνη του μίξερ μας χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά και στην συνέχεια ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι με το το μπείκιν πάουντερ .Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Έπειτα την σκεπάζουμε, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια περίπου ώρα.

Σε μιά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε μακρόστενες λωρίδες. Δένουμε την ζύμη σε φιόγκο, είτε την τυλίγουμε σε ρολό .

Τηγανίζουμε τις δίπλες σε καυτό ελαιόλαδο γυρίζοντας τες γρήγορα από την άλλη πλευρά, γιατί ροδίζουν σχεδόν αμέσως και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.

Βράζουμε σε μία κατσαρόλα ι το ποτήρι το μέλι, τα 2 ποτήρια ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό με την φλούδα το λεμόνι και την κανέλα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις δίπλες στο σιρόπι μας για λίγο γυρίζοντάς τες και στο τέλος τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, και τις πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρυδόψιχα, λίγη κανέλλα και σησάμι.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



ΥΛΙΚΑ
250γρ βούτυρο γάλακτος
2 αυγά
300 γρ ζάχαρη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
200γρ φουντούκια αλεσμένα
1 βανίλια
1 φλιτζάνι γάλα
700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπεικιν
1 σοκολάτα υγείας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπολ του μίξερ δουλεύουμε το βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)  με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.Στην συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ τα αυγά το ξύσμα πορτοκαλιού,το φουντούκι,την βανίλια και το γάλα και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε στο μίξερ.Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι μας με το μπεικιν και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμαράκι μας .
Στο τέλος ρίχνουμε στην ζύμη μας την σοκολάτα την  οποία έχουμε κόψει σε κομματάκια και ανακατεύουμε με το μίξερ για 1 λεπτό περίπου.
Καλύπτουμε την ζύμη μας με ζελατίνα και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου  μισή ώρα.Φτιάχνουμε τα μπισκότα μας στο μέγεθος που μας αρέσει και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με στρωμένη λαδόκολλα.Τα τοποθετούμε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά.Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορούμε να μην ενσωματώσουμε την σοκολάτα στα μπισκότα αλλά να τα ψήσουμε σκέτα και να τα βουτήξουμε αφού κρυώσουν σε λιωμένη κουβερτούρα και μετά να τα πασπαλίσουμε με τριμμένη καρύδα.