Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑ




Υλικά

1  ποτήρι τραχανά
1 ποτήρι γάλα φρέσκο
1 ½  ποτήρι νερό
2 κουταλιές  βούτυρο
αλάτι
ψωμί χωριάτικο  κομμένο σε κυβάκια
βούτυρο

  

Βράζουμε το γάλα μας σε μία κατσαρόλα  με το νερό και το βούτυρο. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε  τον τραχανά και το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλουμε, ανακατεύοντας πάντα καλά. Και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει μία πηχτή σούπα

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε τα ψωμάκια μας για να τα τηγανίσουμε.
Όταν ψηθεί η σούπα μας την σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και ρίχνουμε από πάνω τα τηγανισμένα μας ψωμάκια.







 

  

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΣΥΜΙΑΚΟΙ (ΑΚΟΥΜΙΑ)

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες χρήσεις
1 φλιτζάνι  τσαγιού ρύζι γλασέ
1 φλιτζανάκιt του καφέ ούζο
1 φλιτζανάκι του  καφέ σπορέλαιο
2 φακελάκια μαγιά
1 κουταλάκι μπέικη
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό
1 πακέτο ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση
Βράζουμε το ρύζι  πολύ καλά σε περίπου  3,5  ή 4 φλιτζάνια νερό .
Όταν κρυώσει το ρύζι βάζουμε στην λεκάνη  το αλεύρι το αλάτι την μαγιά και το μπεικιν το ανακατεύουμε κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το ρύζι το ούζο και το λάδι και ανακατεύουμε  καλά .Προσθέτουμε τόσο νερό όσο το μείγμα μας  να γίνει ένας πολύ πού  πηχτός χυλός  .
Αφήνουμε το μίγμα μας  σκεπασμένο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φουσκάλες. Όταν οι φουσκάλες αρχίσουν να σπάνε είναι έτοιμο.
Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι. τους .
Τους τυλίγουμε με ζάχαρη άχνη  πασπαλίζουμε με  κανέλα  και είναι έτοιμοι..


ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ    ΑΠΛΟΙ

Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κιλό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Σκεπάζουμε το χυλό με μία πετσέτα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει. Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τους λουκουμάδες, ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι (το οποίο πρώτα βουτάμε σε νερό) μείγμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μεγάλες κουταλιές από τον χυλό. 
Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρώμα τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. 

Ρίχνουμε από πάνω  μέλι .τριμμένο καρύδι και κανέλα.


Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ (ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ)

Το φαγητό αυτό συνήθιζαν να το προσφέρουν στους γάμους στα χωριά της Ρόδου.Μετά το μυστήριο συνήθως ακολουθούσε γλέντι στην πλατεία του χωριού με φαγητό.Τώρα βέβαια γίναμε Ευρωπαίοι και προτιμάμε το φουαγκρά και τις πολυτελείς αίθουσες των ξενοδοχείων.

ΥΛΙΚΑ

2-3 κιλά κατσικάκι 4 κρεμμύδια
1  κούπα ελαιόλαδο
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κούπα κόκκινο κρασάκι
1 ξυλάκι κανέλλα
2-3   γαρύφαλλα
2- 3  σκελίδες σκόρδο ανάλογα και πόσο σας αρέσει η γεύση του
 1-2 φύλλα δάφνης
Αλάτι-Πιπέρι- Κύμινο
6 μεγάλες πατάτες

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο κρέας με το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει το κρεμμυδάκι μας και στην συνέχεα το σβήνουμε  με το κρασί..
Συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο κρασάκι και στην συνέχεα ρίχνουμε την ντομάτα μας ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη με τον πελτέ το αλάτι μας (εγώ χρησιμοποιώ χοντρό αλάτι ) , όλα τα μπαχαρικά μας ,το σκόρδο,την κανέλα ,την δάφνη και ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τόσα ποτήρια νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας μας. Μόλις  αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοψηθεί..
Λίγη ώρα πριν σερβίρουμε καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τι χοντροκόβουμε (κυδωνάτες) και τις  τηγανίζουμε.. Όταν είναι έτοιμες τι ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας και τις ανακατεύουμε με προσοχή να μην τις λιώσουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ: 1/2 κιλό φύλο κρούστας
               2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου
               1φλυτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο ζαμπόν
                1/2 φλυτζάνι παρμεζάνα τριμμένο
                1/2 φλυτζάνι τσαγιού φέτα τριμμένη
                 1 φλυτζάνι κασέρι τριμένο
                 1 πακέτο φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
                Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
                 1 αυγό
                 1 κρέμα γάλακτος μεσαίου μεγέθους
                 2 κρεμμύδια ξερά
                 2-3 κόκους πιπέρι
                 λίγο αλάτι
                 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε νερό βάζοντας μαζί το ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα ,τους κόκκους το πιπέρι και λίγο αλάτι ώσπου να μαλακώσει.Αφού ψυθεί το κοτόπουλο το βγάζουμε και το ψιλοκόβουμε σε ένα βαθύ μπώλ.Στο ίδιο μπώλ βάζουμε τα τυριά μας το ζαμπόν,τα μανιτάρια και το δεύτερο κρεμμύδι μας ψιλοκομμένο.Κτυπάμε το αυγό ελαφρά και το ρίχνουμε και αυτό μαζί με την κρέμα γάλακτος και λίγες σταγόνες ταμπάσκο.Τα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας καλά.Δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως θέλει λίγο ακόμη αλάτι .
Παίρνουμε το φύλο μας και το κόβουμε  σε λωρίδες για να μπορέσουμε να κάνουμε τα μπουρεκάκια μας.Αλείφουμε το κάθε φύλο με ελαιόλαδο το διπλώνουμε στα δύο,βάζουμε λίγη από την γέμιση μας και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα μπουρεκάκια μας.
Όταν  ετοιμάσουμε όλα μας τα μπουρεκάκια τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα  τα αλείφουμε με αραιωμένο κροκάδι , εάν θέλουμε τα πασπαλίζουμε και με λίγο σησάμι προαιρετικά και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς  μέχρι να ροδίσουν.

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Μους σοκολάτα με χαλβά


Υλικά:
2 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
200 γρ χαλβά βανίλια
50  γρ ζάχαρη

Εκτέλεση:

1.- Χτυπάμε τα ασπράδια από τα αυγά σε σφιχτή μαρέγκα.
2.-Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει ελαφρά
3.- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί  ( βάζουμε δηλ. ένα μεταλλικό σκεύος πάνω από μια             κατσαρόλα  όπου βράζει νερό ).
4.-Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
5.-Προσθέτουμε  στο μείγμα των κρόκων την λιωμένη σοκολάτα.
6.-Ανακατεύουμε ζωηρά και προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
7.-Προσθέτουμε στο τέλος την μαρέγκα  και τα 2/3 του χαλβά ,τον οποίο έχουμε χοντρολιώσει με το     χέρι, ανακατεύοντας απαλά με μία κουτάλα.
8.-Τοποθετούμε την μους σε μπολάκια πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο χαλβά  και την βάζουμε στο          ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Αν μας αρέσει το ποτό μπορούμε να προσθέσουμε και ένα σφηνάκι λικέρ στο βήμα Ν:6

ΤΡΑΚΟΥΝΙΑ ή ΤΑΚΚΆΚΙΑ




ΥΛΙΚΑ ½ κιλού Σταρένιο Αλεύρι

½ κιλού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις     Αν δεν εχετε σταρένιο μπορείτε να βάλετε 1 κιλό για ολες τις                                                                 χρήσεις
1/2 κουταλάκι μπεικιν παόυντερ

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 φλιτζάνι  καλό ελαιόλαδο

Περίπου 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό νερό



Για την γέμιση

1 κιλό καρυδόψιχα

3 κουταλιές σησάμι

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1 μοσχοκάρυδο τριμμένο

3 κουταλιές ζάχαρη

Για το άλειμμα ένα βούτυρο γάλακτος λιωμένο.

Για το σιρόπι

1 κιλό μέλι

1 και 1/2 φλιτζάνι νερό

τον χυμό από μισό λεμόνι




Βάζουμε το αλεύρι το μπεικιν  το λάδι και το αλάτι σε μία λεκάνη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να κάνουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε για λίγο (περίπου 20 λεπτά )για να ξεκουραστεί

 Όταν ανοίξουμε το φύλο μας πολύ λεπτό πάντα το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του με ένα ένα μείγμα που έχουμε φτιάξει  από τα υλικά για την γέμιση .
Το τυλίγουμε ρολό και κόβουμε σε κομματάκια όπως θα κόβαμε τον μπακλαβά μας.

Τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσουν

Φτιάχνουμε μέχρι να ψηθούν τα τακάκια, το σιρόπι  για να είναι χλιαρό όταν θα  τα ρίξουμε μέσα  ζεστά μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.
Τα αφήνουμε για ένα δύο λεπτά και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε μία πιατέλα.
Τα πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι και σησάμι.

( Οι παλιότερες το γλυκό αυτό τη τηγάνιζαν σε μπόλικο καυτό λάδι και μετά ακολουθούσαν το σιρόπιασμα με τον ίδιο τρόπο. Στο φούρνο γίνονται πιό ελαφριά αλλά το ίδιο πεντανόστιμα).


 Όταν το σιρόπι μας είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια από το γλυκό μας.Τα αφήνουμε 1-2 λεπτά και με΄τα τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα πασπαλίζοντάς τα με σηισάμι και λίγο τριμμένο καρύδι.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙΜΕΡΙΑ

                                                





ΥΛΙΚΑ ½ κιλού Σταρένιο Αλεύρι

½ κιλού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

Περίπου 2 φλυτζάνια νερό

1 πακέτο βούτυρο γάλακτος





Βάζουμε το αλεύρι  το λάδι και το αλάτι σε μία λεκάνη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό μέχρι να κάνουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε για λίγο (περίπου 20 λεπτά )για να ξεκουραστεί .Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το βούτυρο γάλακτος για να μπορούμε να το αλείφουμε με ένα πινέλο.

Μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 ίσα μέρη .Ανοίγουμε το κάθε ένα από τα ζυμαράκια μας σε στρογγυλό και πολύ λεπτό φύλο δουλεύοντας το με μία πολύ λεπτή βέργα (μοιάζει με τον πλάστη μας αλλά είναι πολύ λεπτό «ματσόξυλο» όπως το λέμε) . Το μυστικό είναι να γίνει το φύλο μας πολύ λεπτό. Αν σε κάποια σημεία ανοίξει τρυπούλα μην σας πειράξει.

Απλώνουμε με το πινέλο μας αρκετό από το βούτυρο σε όλο το φύλο μας και το το χωρίζουμε σε 6 κομμάτια  ξεκινώντας από το κέντρο προς την άκρη όπως θα κόβαμε μία πίτσα.

Τυλίγουμε το κάθε κομμάτι ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω και τα βάζουμε στην άκρη. Όταν τελειώσουμε με όλα τα ζυμαράκια μας αρχίσουμε να πλάθουμε πάλι ένα ένα τα βουτυρωμένα μας κομμάτια δημιουργώντας λεπτές στρογγυλές πιτούλες .Τηγανίζουμε με ελάχιστο λαδάκι  μέχρι να ροδίσει η κάθε πλευρά και βάζουμε το κατιμέρι μας σε ένα πιάτο .Πασπαλίζουμε μ λίγη κανέλα και ζάχαρη ή με μέλι και κανέλα .