Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008

ΜΙA ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ!!!!

Αυτή την συνταγή μου την έστειλε η Κοκκινοσκουφίτσα και την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.Ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες.
Μαρουλοντολμαδάκια
Για 3 άτομα (τόσοι είμαστε στο σπίτι)1 -2 μαρούλια από τα οποία αφαιρούμε τα πολύ σκληρά εξωτερικά φύλλα (εγώ έβγαλα περίπου 40 φύλλα)τόσες κουταλιές του γλυκού ρύζι όσες και τα ντολμαδάκια που θα φτιάξετεδύο αβγά ένα μεγάλο κρεμμύδιμυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό και ό,τι άλλο σας αρέσει)κιμά (προαιρετικά)λάδιαλάτι πιπέριβούτυροκορν φλάουρ ζεματίζουμε τα φύλλα του μαρουλιού σε βραστό νερό ίσα ίσα να μαλακώσουν (αυτό γίνεται πολύ γρήγορα, οπότε μην τα αφήνετε για πολλή ώρα στο νερό)κατόπιν τα τοποθετούμε σε πιατέλα. σε μια γαβάθα τοποθετούμε τα ασπράδια από τα αβγά, το ρύζι, το κρεμμύδι τριμμένο, τα μυρωδικά και τα αναμειγνύουμε καλά ώσπου να γίνουν μια σφιχτούλα μάζα.κατόπιν παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού μια καλή κουταλιά και την τοποθετούμε μέσα σε κάθε ένα μαρουλόφυλλο και τυλίγουμε προσεκτικά για να μην μας ανοίξουν.κατόπιν τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη ρηχή κατά προτίμηση κατσαρόλα με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω για να μην σκορπίσουν και γεμίζουμε με νερό και λάδι ώσπου να καλυφθούν τα ντολμαδάκια μας καλά καλά. κατόπιν ρίχνουμε και λίγο βούτυρο.τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά και κατόπιν ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: χτυπάμε καλά τους δύο κρόκους των αβγών που έχουν περισσέψει με λεμόνι (και εγώ έβαλα και μια κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ αντί για ένα φλιτζάνι γάλα που έλεγε η συνταγή) και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια, βάζοντας και λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα μας μέσα στο μείγμα. αφήνουμε να πάρει πάλι λίγες βράσεις σε χαμηλή φωτιά και κατόπιν σβήνουμε το φαγητό, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. καλή όρεξη!Χρυσούλα ελπίζω να σου φέρω γούρι και να πάρουν θάρρος και άλλοι.

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008

ΣΟΥΠΙΤΣΑ ΖΕΣΤΗ ΣΟΥΠΙΤΣΑ!!!!!


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
10 φλιτζάνια κρύο νερό
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
2 καρότα κομμένα στη μέση
3 πατάτες κομμένες στα τέσσερα
3 κοτσάνια σέλινο με φύλλα
1 κουταλιά της σούπας βιτάμ
λίγο πιπέρι
αλάτι
8 κουταλιές της σούπας ΡΥΖΙ για ΣΟΥΠΑ
2 αβγά
1 λεμόνι
Εάν προσθέσουμε και λίγο κρόκο(Κοζάνης) η σούπα μας θα πάρει ένα εξαιρετικό χρώμα
και άρωμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πλένουμε το ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ και το βάζοΥυμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει.
Αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα.
Αφού βράσει μόνο του το κοτόπουλο για μισή ώρα περίπου (ανάλογα και το μέγεθος του)
προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για αρκετή ώρα.
Όταν μαλακώσει το ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, αφαιρούμε όλα τα υλικά, αφήνουμε μόνο το ζουμί.
Προσθέτουμε το ρύζι.
Το αφήνουμε να βράσει για ένα τέταρτο περίπου.
Σε μπολ χτυπάμε τα αβγά και το χυμό του λεμονιού, για να γίνει το αβγολέμονο.
Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε μια κουτάλα βαθιά μαγειρέματος ζουμί και ανακατεύουμε καλά.
Αβγοκόβουμε τη σούπα ρίχνοντας λίγο-λίγο το αβγολέμονο κι ανακατεύοντας γρήγορα, για να μη μας κόψει.
Κ Α Λ Η Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Α

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008




Σκοπός αυτής της σελίδας είναι απλά η ανταλλαγή συνταγών με όποιον έχει την διάθεση να τις μοιραστεί μαζί μας.